Levél Angliából - week 27b

2011.02.19. 14:31

52/2 - fish & chips

 

Kedvenc régiségkereskedőm, Lovejoy a 80-as évek végén még újságpapír-tölcsérből tolta a fish & chips-et, mára a tudomány már van azon a fokon, hogy tudjuk: a kellő mennyiségű ólom bejut a szervezetbe a kipufogógázzal, nem kell ez az elavult rásegítés. Egykor a legegyszerűbb és leggyorsabb módja volt bekapni valamit, mára szerintem elvesztette a jelentőségét a gyorséttermek, szendvicsbárok és a kínai-török-indiai take away-ek elterjedésével. Elérhető, eszik is, de szerintem nem ugrik ki a fogyasztás az egyéb egyszerű, olajban sült szeméthalmazból, amit megeszünk nagy örömmel nap mint nap.

A csipsz viszont külön életet élve továbbra is szerves részét képzi az étkeztetésnek. A mi fogalmaink szerinti csipszre gondolok, zacskóban, krupmliból(? jó esetben). A supermarketben akkora családi kiszereléseket árulnak, hogy csak két lyukat kell a zacsi aljára vágni, és már mehet is a gyerek a farsangra csipsznek öltözve. Egy átlag gyors menü így néz ki: szendvics+ital+kis zacskó csipsz. Ez 2 fontért elérhető a szendvicsbárban is de a kistescoban is pl.. A csipsz nem egy snack, hanem egy étel. Ebéd. Olvastam egy nőről a minap, aki 10 éve nem evett mást, csak családi méretű bacon-ös csipszből egyet délután, és egyet este. Reggel egy tea. Mondta, hogy nagyon változatos ez, mert soha nem tudja, mekkora bacondarabot talál a zacskó alján. Ilyen beteg dolgaik vannak, úgy általában a táplálkozással komoly gondok vannak itt szerintem. Főzni gyanítom, hogy nem minden anyuka tud, nem is volt idő megtanulni, mert az első gyerek ugye jött már 16 évesen, aztán meg ugye az Eastenderst is meg kell nézni, apának sört bontani, mosógépen nagy gombot megnyomni, mosogatógépbe tablettát rakni..mégis mikor főzzek? A bolt tele van készételekkel, csak a mikróba kell tolni, aztán meg a gyerek arcába. Jamie Oliver szokott pár évente nekirugaszkodni, hogy megtanítsa a briteket főzni, sok sikert ehhez neki. Egy műsorban beavatott egy fiatal anyukát a palacsinta egyszerűsített receptjének csodájába (liszt-tej-tojás) és a nő zokogott az örömtől, hogy mostantól a saját főztjét eszik majd a gyerekek. Hát így. Mondjuk Jennifer, a lakótársam saját tésztát gyúr a pizzahoz, amiért elismerésem, de a fater szakács állítólag.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tornasor.blog.hu/api/trackback/id/tr442672672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyec75 2011.02.23. 09:38:13

Mostanában én is kísérletezem pizzakészítéssel, egyre nagyobb sikerrel. Az is csak néhány összetevőből áll és mégis egy külön szakma, fellengzősebben: művészet (ld. Heston Blumenthal - In Search of Perfection www.youtube.com/watch?v=8uOng2plzZA&feature=related)

robber-fly 2011.02.23. 09:45:29

én is próbáltam a tésztagyúrást,a lángos működött, a pizza kevésbé. A sütéskor felemelkedett 7-8 centire, aztán az egész visszahullott, és eltűnt a tészta. Nem tudom hova. Gyúrógépem csak a gym-ben van, szóval kézzel kell gyúrni, és azt nem lehet kispórolni, asszem az volt a gond. Videon az ember nem futtatta föl az élesztőt az érdekes...

konyec75 2011.02.23. 11:05:26

@robber-fly: én is olyan élesztőport használok, amit nem fontos felfuttatni. A dagasztómat mindenesetre már kinyírtam, úh nálam is marad a kézimunka. Hestonnak egyébként van egy jópofa sorozata, amiben angol celebeknek főz egy háromfogásos menüt bizarr recepteket újragondolva a molekuláris gasztronómia alapján (Heston's Feast). Nagy kedvencem a fickó. Nézz bele, ha ráérsz, kint asszem már lement a második évad is, innen nem lehet elindítani. www.channel4.com/programmes/hestons-feasts/episode-guide
süti beállítások módosítása