Levél Angliából - week 20b

2011.01.03. 07:46

Oxford

 

A képes beszámoló második részével már az egyetemi városból jelentkezem, ahol öt napig vendégeskedtem Hamvas Gerinél, aki a nejével él itt; Sharmin tanárnő egy főiskolán, a fiatalember pedig az Oxford University hallgatója, egy MBA kurzus erejéig. Egyik délelőtt elugrottunk a kollégium csónakházába, itt ezek láthatóak egymás mellett. Kb. 40 college köré van szervezve az oktatás. Minden diák valamelyik college tagja, egy csónakház egy collegehez tartozik. Ahogy körülnéztem bent, mindjárt eszembe jutott, hogy valamelyik általam is ismert híres brit itt húzta az evezőlapátot, meg persze a gines üveget felváltva, talán valamelyik Monty Python tag, merthogy a brit humoripar ismert arcai szinte egytől egyig Oxbridge háttérrel rendelkeznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És igen, Gergely megerősített, hogy ide épp Terry Jones (Monty Python, Brian anyja többek közt) járt, és biztos mókázott például a St. Edmund Hall címerével is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt már a komoly edzésmunkába engedek betekintést. Az edzőterem az elsőn van, a csónakok vannak nyilván lent. Itt fönt egy bár, és egy mobil bbq sütögető, amit ki lehet gurítani a nem kis teraszra egy kellemes nyári napon.Nem rossz ez, na.

 

 

Ez már a szilveszteri party az oxfordi diáktársakkal. Annyiban különbözik egy MBA ivászat egy normál, laza házibulitól, hogy itt Financial Times van leterítve a csipsz és a pia alá. Mivel erős az indiai részvétel a business schoolban, (és ezért a Geri baráti körében is, mintegy 80% a buli alapján) ezért az este egy pontján, kitalálták a fiúk-lányok, hogy akkor most mindenki énekel valami szépet a saját nyelvén. Az ember egyébként nagyjából biztonságban érzi magát, mi baj lehet egy házibulin, erre tessék. Boollywood legnagyobb slágerei előkerültek természtesen. Mondom nekik, hogy én max egy filmet láttam, a Lagaant. Haaa, Lagaaaan, haile-haile-haillloo, és már zendítenek is rá. Nem volt semmi. Az sem, ahogy a Geri letolta a Se istenem, se hazám-at, és rám került a sor. Nem nagyon tudtam semmi értelmeset kitalálni, minden zenei kíséret nélkül, egyedül, ezért visszanyúltam a gyökerekhez, és énekeltem egy kis Bánk Bánt nekik, amit még 14 évesen a Rimár Geri - Mészi párossal nyomtunk a Ki-Mit-Tud-on a kerületben. Miután mindeki elég halkan dünnyögte a saját számát, ezért kicsit megugrottak amikor rázendítettem, de ezt ugye csak tüdőből lehet. Ezek után a vicces sapi már nem végzett nagyobb pusztítást az imidzsemben. A képen Sharminnal (Gergő kedvese).

 

 

 

 

 Petárdát vagy tüzijátékot egyet nem láttam vagy hallottam a környéken, hanem inkább ilyen lámpásokat küldtek fel a kertekből. Az idő egyébként elképesztő végre, kb. 6-7 fok nappal, éjjel is 2-3 volt, de Winchesterben pl. 9 fokban sétálgattam. Elmentem futni Oxfordban a környékre, és annyira elkapott a nyári hangulat, hogy még sálat sem vettem a két hoody alá, sapka, kesztyű persze egyértelmű. A helyi futók meg: egy darab rövidujjú póló, néhol azért hosszúgatya, de többnyire rövid. Egy anya épp a gyerekeket zavarta ki az utcára egy házból, mert ott legalább nem kell porszívózni utánuk. Srácokon egy szál pulóver. Nem ismerik igazán a telet. Ha lesz klímaváltozás, akkor egy kesztyű-sapka-sál nagykert érdemes lenne beröffenteni itt, és egyúttal a kormányzat segítségét kérni az ismeretterjesztéshez. A brit önkéntesek, akik afrikát járják az óvszerhasználatot bemutatva, otthon bevethetőek lennének a "hogyan húzzunk fel ötujjas kesztyűt" propagandában a rutinjuk miatt.

 (Update a kínai lámpásokhoz: a tűzoltóság kezdi nem szeretni az egyre terjedő lámpásokat, mert bár senki nem gondol bele a felengedéskor, de gyakorlatilag szemetel. Azon túl tűzveszélyes, a forró olaj égési sérüléseket okozhat, a drótokat meg megzabálják a tehenek, és nem tesz jót a gyomruknak. Ma olvastam. Ja, és -ahogy írták- amúgy sem brit tradíció. Hát apám az iphone sem az, oszt mégis veszik mint a cukrot. Ez a legutóbbi elég gyenge érv, de a többi megfontolandó...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tornasor.blog.hu/api/trackback/id/tr442555751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyec75 2011.01.06. 12:26:42

Hamár Mészi és Geri, akkor lehetett volna egy közös "Nád a házam..", természetesen egyre gyorsabb ritmusban. (Mostani kedvenc együttesünk interpretálásában: www.youtube.com/watch?v=Q0JOobzSl-I )
süti beállítások módosítása